Zübeyde Duran

AK PARTİ'NİN ADAY LİSTESİ YİNE BEĞENİLMEDİ AMA…

Zübeyde Duran

 

27. dönem milletvekili adayları resmi olarak açıklandı. Partilerin bir kısmı daha önceden adaylarını açıklamıştı. En çok merak edilen ise ilimiz de dâhil olmak üzere tüm Türkiye’de yoğun bir başvuru yapılan Ak Parti’nin adaylarıydı.

Elazığ’dan listeye giren adayları hatırlayacak olursak…

1.Metin Bulut

2.Sermin Balık

3.Zülfü Tolga Ağar

4.Zülfü Demirbağ

5.Şahin Şerifoğulları

Listelerin açıklanmasının ardından her seçim öncesi olduğu gibi bazı adaylar ve sıralamalar beğenilmedi. Yorumlar ve eleştiriler yapılmaya başladı.

Şöyle geçmiş dönemleri hatırlayacak olursak zaten hiçbir zaman açıklanan listeler ilk etapta beğenilmez ve türlü yorumlar yapılır…

Sonuçta ise yapılan bunca eleştirinin üzerine hiç kimse desteklediği partiden şaşmayarak eleştirdiği adayları verdiği oylarla vekil yapar.

İlimiz için konuşacak olursak Ak Parti’nin geçtiğimiz dönem Elazığ’dan listeye giren 4 milletvekili de benzer eleştirilere maruz kalmıştı. Fakat sonuçta halkımız eleştirdiği isimlere oy vererek tamamını vekil yapmıştı.

Aslında listelerde bahane, seçmen partilere oy veriyor. Yani Elazığ halkı Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a duyduğu sevgiden dolayı Ak Parti’ye ve dolayısıyla listedeki adaylara oy veriyor.

Bu yüzden vatandaş belli bir plan dâhilinde ortaya çıkan listeye önce itiraz etse de ilerleyen zamanda “Vardır bir sebebi” diye düşünmeye başlıyor.

İLLAKİ BİR SEBEBİ VARDIR…

Çoğu kişi listelerde yer alan isimler konusunda veryansın etse de listelerin bu şekilde hazırlanmasının elbette haklı bir sebebi vardır. Tabi asıl sebebin ne olduğunu listeleri tayin eden Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan iyi hiç kimse bilemez. Ben sadece naçizane kendi tahminlerim doğrultusunda yorum yapmaya çalışacağım.

Gözlemlerime göre, genel olarak listelere ilk günden beri partinin yanında olmuş, çalışmalarında yer almış, emek vermiş kişiler yer alıyor. Yani vatandaş istemese dahi kıdemli ve emekçi olanlar ilk sıralarda yer alabiliyor.

Ak Parti teşkilatlarında ve çalışmalarında ilk günden beri bulunmayanlar ise listeye nadiren girebiliyor. Bu şekilde listeye giren adaylarında aile büyüklerinden kaynaklı bir Ak Parti sevdası mutlaka bulunuyor.

İlimizden belirlenen adaylara baktığımızda 3 adayın daha önce Elazığ Ak Parti milletvekilliği yaptığını ve vekil olmadıkları dönemlerde bile aktif görevler alarak partiye destek verdiklerini söyleyebiliriz.

2 genç aday için ise siyasette çok yeni olmalarına rağmen kendi kişiliklerinin yanı sıra babalarının siyasette yer aldıkları konumlar, tecrübeli ve sevilen isimler olmaları dolayısıyla kendilerine artı puan kazandırarak listede yer aldıklarını söyleyebiliriz.

Bunun yanı sıra oy potansiyelinin yüksek olduğu bilinen bazı adayların alt sıralara konulmasıyla listedeki tüm adayların vekilliğinin bir nevi garantilenmeye çalışılmış olduğu gibi bir sonuç ta ortaya çıkarıyor.

Yani bana kalırsa listeler gerçekten çok yönlü ve detaylar düşünülerek hazırlanmış.

Sonuç olarak toparlayacak olursak hangi aday adayı listeye girseydi eleştiriler ve yorumlar mutlaka yapılacaktı. Çünkü herkesin istediği kişinin listede yer alması mümkün değil.

Bizim seçmenimiz listelerde görmek istediği adayları görmese de ilk tepkinin ardından seçim zamanı geldiğinde yine gönlünde yatan partiye oyunu verecektir.

Bu yüzden listelere çokta takılmamak gerek.

Saygılarımla…

Yazarın Diğer Yazıları