Zübeyde Duran

BELEDİYENİN KADROLU EŞEKLERİ

Zübeyde Duran

Yazının başlığını görünce okuyanlar arasından benzetme veya ironi zannedenler olabilir. Fakat tamamıyla doğru anlamında yazılmış bir başlık.

Mardin Merkez Artuklu Belediyesi tarafından kadrolu olarak çalıştırılan eşekleri ve bu eşeklere verilen değeri duyduğum zaman çok hoşuma gitti.

Şimdi haberi duymayanlar için özetleyeyim.

 

Mardin Merkez Artuklu Belediyesi tarafından 43 adet kadrolu eşek çalıştırılıyor. Evet, yanlış okumadınız kadrolu eşek… Araçların giremediği, sokakları merdivenli, yokuş ve dar olan Mardin’de çöplerin toplanma işi bu eşekler tarafından yapılıyor.

Artuklu Belediyesinin kadrosunda bulunan eşekler saat 06.00’dan 11.00’e kadar 23 mahallenin sokaklarını tırmanarak çöp topluyorlar.

Yoğun mesailerinin ardından barınağa gelen eşeklere bakıcıları tarafından ünlü bestecilerin klasik müzik eserleri dinletilerek günün yorgunluğunu atmaları, rahatlamaları ve uysallaşmaları sağlanıyor.

Eşekler maaşlarını saman ve kalacak yer olarak alıyor. Devamlı olarak Veteriner hekim kontrolünde bulunan eşeklerin haftalık muayeneleri, günlük bakımları ve yemleri de aksatılmıyor.

5-6 yaşlarında alınıp çalıştırılmaya başlayan eşekler 8 ila11 yıl arası çalıştırıldıktan sonra sağlık durumlarına göre emekliye ayrılıyor.

Ayrı bir hayvan barınağına alınan emekli eşeklere emeklilik ikramiyesi olarak ölünceye kadar çalışmadan veterinerler eşliğinde bakılıyor.

Daha bitmedi… Emekli olacak eşeklere bir de tören düzenleniyor. Gerçekleştirilen son emeklilik töreninde 3 eşek düzenlenen törenle emekliye ayrılmış. 8 yılık çalışma süreleri dolan 3 eşek semerlerine bağlanan kurdeleler kesilerek emekliye ayrılmış. Tören emekli eşeklere meyve ve sebze ikram edilerek sona ermiş. Yani anlayacağınız Artuklu Belediyesi kadrolu eşeklerine gözü gibi bakıyor.

Şimdi genelde hayvanlara sözde insanlar tarafından yapılan eziyet haberleri görmeye alışkın olduğumuzdan olsa gerek bu yazıyı okuduğunuz zaman benim gibi hem şaşırmış hem de mutlu olmuşsunuzdur diye düşünüyorum.

Çalışan elemanının bir hayvan olmasına rağmen onu koruyup kollamak, ruhsal durumunu iyileştirmek için bir şeyler yapmak, çalışma süresi dolunca emekliye ayırmak hem de törenler eşliğinde nasıl güzel bir düşünce ve davranış…

Geçtiğimiz günlerde bir zabıta amirinin konuşmalarında ahkâm kestiğini fakat konuşmalarını davranışlarına aktarmayarak bir zabıtayı herkesin içinde defalarca tokatladığını üzülerek, sinir olarak izledik.

Maalesef günümüzde insanlara bile bu eşekler kadar hassas davranılmıyor. Yeterince değer verilmiyor.  Motive olmaları sağlanmıyor. Gücünün yettiğinden daha fazlası bekleniyor. Haklarından çalınmaya çalışılıyor. Üç kuruşla geçinmeleri isteniyor. Emekli olma imkânları zorlaştırılıyor. Emekli olduktan sonra bile çalışmadan yaşam sürdürme imkânı çoğu zaman olmuyor ve insanlar tekrar çalışmak zorunda kalıyor.

Neyse, toparlayacak olursak çalışan kadrolu eşeklerini, eşek yerine koymayıp gözü gibi bakan Artuklu Belediyesini takdir ediyor bu davranışlarının herkese örnek teşkil etmesini umuyorum.

 

Yazarın Diğer Yazıları