Zübeyde Duran

İNCE'LDİĞİ YERDEN KOPTU

Zübeyde Duran

24 Haziran seçimleri şükürler olsun kazasız belasız gerçekleşti.

İlimiz ve Türkiye genelinde yoğun bir katılımın yaşandığı seçimler ile Ülke olarak tüm dünyaya bir kez daha demokrasi dersi verildi. Seçmenler, Türkiye düşmanlarına karşı Cumhurbaşkanımız Erdoğan’a ve Cumhur İttifakına sahip çıktı.

BAŞKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN…

Çok kısa süren seçim kampanyası sürecinde yaşanan sosyal medya kirliliği sayesinde türlü şeyler duyup gördük… Bu tarz paylaşımlarla insanları kandırıp oylarını çalabileceklerini zanneden akıl yoksunlarının unuttukları tek şey halkın yapılanları görmeyecek kadar kör olmadığıydı… “Türkiye’miz olmadıktan sonra benzin 3 TL olsa neye yarar, patatesin fiyatı düşse neye yarar” diye düşünen seçmen tercihini Vatanın bölünmez bütünlüğü adına Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yana kullandı.

Millet olarak meydanlarda verilen vaatlerden çok yapılan işlere oy verildiğini bir kez daha görmüş olduk. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan oldu. Milletvekilliğinde ise ittifaklardan ziyade direk partiye verilen oylar dikkat çekti. Yıllardır Elâzığ’da tulum alan AK Parti resmi olmayan sonuçlara göre 4 milletvekili çıkardı. Seçim gecesi oy sayımlarının devam ettiği geç saatlerde MHP’den bir aday çıktığı söylendi. Daha sonra yurtdışı oylarının ilavesi ile vekilin Ak Parti’den çıktığı açıklaması yapıldı. Şu anda itirazlar ve oluşturulan heyetin kararından çıkacak sonucu merakla bekliyoruz.

İlimizdeki Ak Parti aday listesi halk tarafından beğenilmese de daha önceki yazılarımdan birinde söylediğim gibi halk Cumhurbaşkanı Erdoğan’a olan sevgisi ve güveninden dolayı tekrar Ak Partiye oyunu verdi. Fakat bunun yanı sıra “Vekiller memleketimiz için çalışmazlarsa sonraki seçimlerde oy oranı daha da azabilir” mesajını da vermeyi ihmal etmedi.

CHP’ye bakacak olursak, Millet İttifakı’nın favori adayı meydanlarda esip gürleyen Muharrem İnce seçimi 2. tura taşıyamadı. “Yönetim İstifa” seslerine kulak vermeyen Kemal Kılıçdaroğlu ile Muharrem İnce arasında kılıçlar çekilecek gibi… Partinin başına Muharrem İnce gelir mi? Yoksa aldığı oy oranına güvenerek yeni bir parti mi kurar bekleyip göreceğiz.

CHP açısından ilimizdeki seçim sonuçlarının en can alıcı noktası ise 41 yıl sonra bir vekilin meclise gönderilmesi oldu. Tüm Türkiye’de seçim gündemi oluşturan bu konu bence CHP’nin değil tamamen Gürsel Erol’un başarısı… Demek ki seçmen görmeyi istediği bir vekil aday listesine konulunca oyunu veriyormuş. Bu durumda aday listelerinin ne kadar önemli olduğunu ve halkın istekleri doğrultusunda hazırlanması gerektiğini bir kez daha ortaya koymuş oldu.

Toparlayacak olursak; Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde; % 52,6 oy oranı ile Başkan Recep Tayyip Erdoğan oldu… % 30.6 oy alan Muharrem İnce CHP’yi inceldiği yerden kopardı… Selahattin Demirtaş yapılan tüm duygu sömürülerine rağmen % 8,4’te kaldı.  Meral Akşener % 7,3 ile şenlendi. Temel Karamollaoğlu yüzde % 0,9 ile saadete ulaştı. Doğu Perinçek ise % 0,2 oranında kaldı.

Milletvekili seçimlerinde ise Ak Parti %42,6 ile yine en fazla oy alan parti oldu. CHP %22,6’da kaldı. HDP 11,7 ile tekrar meclise girdi. MHP 11,1 ile anketleri ters düz ederek meclisin kilit partisi oldu. İYİ Parti %10 ile tahminlerden daha fazla oy aldı.

Başkanımız Sayın Erdoğan’ı ve seçilen milletvekillerini tebrik ederim. Elâzığ’ımız ve Türkiye’miz için hayırlı olmasını temenni ederim.

SEÇİM GÜNÜNDEN KISA KISA…

24 Haziran’da sandık görevlisiydim. Bu sayede birçok şeyi gözlemleme fırsatım oldu. Öncelikle çok kısa bir sürede bütün hazırlıkları tamamlayan YSK’yı tebrik ediyorum. Seçimler olaysız, huzur içerisinde geçti. Güvenlik ve önlemler had safhadaydı.

Sandık başkanları ve tüm parti görevlileri sabahın çok erken saatlerinde görevlerinin başındaydı. Bütün işlemler sırasıyla titizlikle yapıldı. Seçimlere çok yoğun bir katılım oldu. Her seçmen hayırlısını temenni ederek zarfını sandığa attı. Oy kullanma işlemi sırasında vatandaşlar gayet saygılıydı. Uyarıları gayet olumlu karşıladılar. Hasta ve yaşlılara öncelik verilmesinde hiçbir sorun yaşanmadı. İleri derece hasta ve yaşlı olup sandığa gelemeyecek durumda olanlar ambulanslarla sandık başına getirildi. Talep edenlerin ise ayağına kadar seçim sandığı götürüldü. Halkımız bu davranışlarıyla bu seçimin ne kadar önemli olduğu bildiğini adeta dile getirdi.

Bu seçimlerde siyasete olan ilginin çok küçük yaşlara indiğine tanık olmak ise çok ilginçti. 5-6 yaşlarındaki çocukların oy pusulalarındaki tüm adayları tanıyor olması hepimize çok enteresan geldi.

Buraya kadar her şey güzel gelelim gördüğümüz olumsuzluklara… Birinci husus vekil adayları ile ilgili… Gün içerisinde pek çok milletvekili adayı sandıkları ziyaret etti. Adaylar zaman ayırarak tüm görevlilerle tokalaşıp “Bir ihtiyacınız var mı?” diye sorma nezaketinde bulundular.  Sadece AK Parti 3. Sıra milletvekili adayı Zülfü Tolga Ağar kapıdan içeri girmeden kolaylık diledi. Zamanı azdı, gezecek sandık sayısı çoktu ondan mı yaptı? Yoksa gerek mi duymadı bilemiyorum. Fakat bizlere garip geldi.

İkinci husus Elazığ Belediye tarafından sandık görevlilerine ikram edilen öğlen yemekleri ile alakalı… Sayın Başkanım sandık görevlilerinin öğle yemeğini belediye olarak üstlendiniz. Bu nazik ikramınızdan dolayı size bizzat teşekkür ediyorum. Ama anlaşmış olduğunuz firmanın yemekleri maalesef sadece kuru ekmekten ibaretti. Nimete saygısızlık etmek istemem ama sizin dağıtılan yemeğin kalitesinden haberdar olmadığınızı gereken uyarıları yetkililere yapacağınızı düşünüyorum. Sonuçta ücret karşılığı verilen hizmetin bir kalitesi olmak zorunda.

Üçüncü husus ise seçim günü okullardaki kantinlerin kapalı olmasıydı. Kantinlerin açık olacağını tahmin eden tüm görevliler tedariksiz gelmişti. Akşama kadar su ve çay sıkıntısı çekip dışarıya çıkabilecek kişilerden talep ederek çalışmış olduk.

SEÇMENİN MESAJI…

Yazımı seçmenin verdiği mesajlarla sonlandırmak istiyorum.

16 yıldır girdiği her seçimde kaybeden muhalefete seçmenin mesajı; “CHP’nin olaylara bakış açısında, tavır ve davranışlarında değişime gidilmesi gerekiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a olan nefretinizi bir kenara bırakıp her konuda laf olsun diye muhalefet yapmaktan vazgeçilmeli. Ana muhalefet partisi asıl çizgisini koruyarak çıkarları uğruna birilerine hizmet etmemeli. Bir konu hakkında önce bir yorum yapıp sonrasında kıvırılmamalı. Kullanılan üsluplara çok dikkat edilmeli. Yapılan hizmetlerden çok basit şeylermiş gibi bahsetmekten, yıkacağız, satacağız, sökeceğiz gibi garip söylemlerden vazgeçmeli. Sabit fikirli olmaktan vazgeçerek gerçekten Türkiye’miz için faydalı bir şeyler yapmayı amaç edinmeli” şeklinde oldu.

Türkiye Cumhuriyeti Milleti ve Elazığ halkı REİS’e ise şu mesajı verdi.

Ak Partiyi kendi çıkarları uğruna harcayan partililer var. Bizler bunun farkındayız. Fakat size olan sevgimiz ve güvenimiz sonsuz. “Halka hizmet hakka hizmettir” diyerek çıktığınız bu yolda ALLAH yar ve yardımcınız olsun. Günde 4 saat uykuyla, dur durak bilmeden 16 yıldır bu ülkeye hizmet ediyorsunuz… İşiniz zor… Yedi düvel size karşı… Çok yoruluyorsunuz, yıpratılmaya çalışıyorsunuz farkındayız. ama SENSİZ OLMUYOR REİS…

Saygılarımla…

 

Yazarın Diğer Yazıları